Forrige Neste

Nesjarspelet 2016


Anita Baann Hovd har skrevet manuset til Nesjarspelet, som handler om slaget ved Nesjar.
Nesjarspelet 2016 er tenkt som fire forestillinger utendørs i Gurvika, med premiere sankthansaften 2016. Oppsetningen gjøres i samarbeid med Nesjar 2016, som er initiativtager for markeringen av slaget.

 
 
 
NESJARSLAGET i 1016 regnes som det største sjøslaget i norgeshistorien. Det ble også et av de mest avgjørende: Olav Haraldsson seiret her over sine fremste utfordrere: Svein Jarl, Einar Tambarskjelve og Erling Sjalgsson. Det skulle bane veien for samlingen og kristningen av landet, og etter sitt fall i slaget på Stiklestad ble Olav opphøyet til helgen: Han ble Olav den Hellige.

Nesjar Teaterforening ble stiftet høsten 2014, med første målsetting å virkeliggjøre drømmen om "Nesjarspelet 2016". Nesjarspelet vil bli en del av det offisielle programmet i jubileumsåret 2016, der tusenårsjubileet for slaget ved Nesjar skal behørig feires. Således støttes prosjektet av Nesjar 2016.

Nesjarspelet tar utgangspunkt i hva som kan ha skjedd på Neset den gangen Olav Haraldsson, senere Olav den Hellige, og hans 2000 menn, vant det store sjøslaget på Nesjar, mot Svein Jarl og hans 3000 menn. Hvordan var det for nesingene å få besøk av kongen? Deltok de i slaget? Så krydres selvsagt historien med kjærlighet og svik, samt mye god musikk. Det blir forhåpentlig en flott opplevelse ute i Gurvika i juni 2016, og den kunstneriske kvaliteten blir godt ivaretatt av instruktør Tom Berge Hansen. Vi håper også å få med oss profesjonelle scenografer til å designe scenen for oss.

Manuset er skrevet av Anita Hovd, og godkjent av styringsgruppa i Nesjar 2016. Den lokale solistgruppa Havfruene står klare til å innøve det nye verket "Nesjavisur", etter en viseflokk av Sigvat Skald, oppført i Snorre, under komposisjon av den kjente og dyktige musikeren Guttorm Guttormsen. Kanskje får vi en smakebit av den allerede til sommeren?

25-50 skuespillere skal øve inn og framføre spelet. Vi starter øvinger utpå vinteren i 2015, med voksne og barn. Vi har vært så heldige å få disponere den gamle skolen i Havna, og har gode muligheter til å bygge opp et trivelig teatermiljø. Kostymegruppa er i gang, og vil benytte lokalene til sitt arbeid.

Nesjarspelet kan bli et eventyr for lokale amatører og publikum. Et 1000-års jubileum fortjener en flott feiring, og vi er glade for at så mange har lyst til å være med på feiringen!
Til toppen av siden